Welke bouwdroger heb je nodig? En hoeveel?

Je vraagt je misschien af hoeveel bouwdrogers je nu best plaatst in je woning om op een zo’n efficiënt mogelijke manier te drogen. Er is echter een verschil tussen wat de theorie beweert, en wat uit de praktijk gebleken is.

Aantal kubieke meter

Hoeveel bouwdrogers je nodig hebt hangt af van de grootte van je woning. In theorie wordt het aantal bouwdrogers berekend op basis van het aantal kubieke meter.

Het aantal ventilatoren hangt af van het aantal bouwdrogers. Standaard wordt er één ventilator per bouwdroger voorzien. Één ventilator kan tot 1000m³ lucht per minuut verplaatsen.

Theorie versus praktijk

In theorie kan een bouwdroger van het type DF800 de lucht in een woning van 800 kubieke meter drogen. Bij deze bouwdroger worden er best twee ventilatoren voorzien, één op de bovenverdieping en één op het gelijkvloers. Een ventilator zorgt er immers voor dat de lucht zich sneller kan verplaatsen, en daardoor de ruimte sneller droogt.

Uit jarenlange ervaring van Uw Bouwdroger is echter gebleken dat het efficiënter is om twee bouwdrogers van het type DF400 in combinatie met twee ventilatoren te plaatsen. Er wordt dan een bouwdroger met ventilator op het gelijkvloers en de bovenverdieping geplaatst op het gelijkvloers en de bovenverdieping geplaatst. Op die manier wordt de vochtige lucht meteen op de bovenverdieping opgevangen en afgevoerd, en moet deze lucht zich dus niet eerst naar beneden verplaatsen. Het gebruik van twee bouwdrogers i.p.v. één voor dezelfde oppervlakte blijkt in de praktijk in bepaalde situaties dus doeltreffender.

 Belangrijk om te weten is dat het interessanter is om een bouwdroger in te zetten die meer capaciteit bezit dan de grootte van de effectieve woning. Concreet wil dit zeggen dat een bouwdroger van het type DF800 gebruikt kan worden voor een woning die kleiner is dan 800m³, maar dat dezelfde bouwdroger best niet gebruikt wordt voor een woning die groter is dan 800m³. Een tekort in capaciteit zorgt er immers voor dat de droogtijd kan oplopen.

Heb je nog vragen voor Uw Bouwdroger? Contacteer ons via 0472/ 33 86 26 – 0475/ 21 86 24 of via info@uwbouwdroger.be.

Laat een reactie achter