Bouwdroger gecombineerd met een ventilator in een open ruimte in een woning

Hoelang moet chape drogen?

Chape, ook wel gekend als ‘ondervloer’, is de cementvloer waarop u bijvoorbeeld uw laminaat, parket of tegels legt. Het vormt de basis voor uw vloerafwerking en bepaalt de kwaliteit daarvan. Daarom is het belangrijk om deze goed te laten uitharden. Hier leest u hoe u kunt bepalen hoeveel droogtijd u moet rekenen!

Trap niet in deze valkuil

Om uw vloer te kunnen afwerken, moet de chape eerst helemaal goed zijn uitgedroogd. We noemen het ook wel hydrateren, omdat het resterende water uit het cement moet verdampen. Als u dit proces niet voldoende tijd gunt, dan kan u vochtproblemen; schimmels en/of vloerbeschadigingen verwachten. Dit komt doordat het water langs boven ontsnapt, wat niet meer mogelijk is met vloerbedekking. Hierdoor kan de chape niet voldoende opdrogen en ontstaan er vochtproblemen. Neem dus zeker voldoende tijd om de ondervloer goed te laten uitharden.

Oké allemaal goed en wel, maar wat is dan de droogtijd die u moet rekenen om uw chape te laten uitdrogen?

De ideale droogtijd van chape

De droogtijd hangt af van de soort chape dat u gebruikt en de dikte van uw vloer. Er bestaat dus geen exact antwoord want dat is voor iedereen anders. Als vuistregel voor de gewone chape kunnen we zeggen dat u tot vijf centimeter cement, één week per centimeter droogtijd moet rekenen. Vanaf de zesde centimeter moet u zo’n twee weken per centimeter droogtijd rekenen.

Een voorbeeld om het duidelijker te maken: stel uw chape is vijf centimeter dik, dan hebt u vijf weken droogtijd nodig (5 cm x 1 week/cm). Stel uw chape is zeven centimeter dik, dan moet u negen weken droogtijd rekenen [(5 cm x 1 week/cm) + (2 cm x 2 weken/cm)].

Om het proces sneller te laten verlopen, kan u ook een sneldrogende chape gebruiken die in slechts enkele dagen droog is doordat deze droogversnellers bevat. Deze chape is een stuk duurder, maar u kan sneller beginnen met de vloerafwerking.

Natuurlijk zijn dat slechts enkele vuistregels. In praktijk hangt de droogtijd van uw chape af van verschillende externe factoren, zoals de temperatuur en luchtvochtigheid. De lucht neemt bijvoorbeeld sneller vocht op in de hete zomermaanden dan in de koude wintermaanden.

Het droogproces in versnelling

Een oude wijze man zei ooit: ‘Van al dat wachten, daar word ik zo moe van’. Ook begrijpelijk als u moet wachten tot de chape helemaal droog is. Hier kan u al snel tien weken door verliezen. Hoe hier dus rekening mee bij het plannen van de verdere werken aan jouw project.

Maar wat als wij nu zeggen dat wij daar een oplossing voor hebben?! Bouwdrogers helpen u om gemakkelijk de luchtvochtigheid te controleren en de chape sneller te laten drogen. Wilt u een bouwdroger inschakelen, plaats deze dan wel pas één week na het leggen van chape. Door één week te wachten, heeft de cement al voldoende tijd gehad om te hydrateren en te verharden. Zo kan u er zeker van zijn dat u een sterke cementvloer hebt die niet kan loskomen. Meer voordelen en info over bouwdrogers vindt u in deze blog. https://www.uwbouwdroger.be/de-5-meest-gestelde-vragen-over-bouwdrogers/

Heb je nog andere vragen over bouwdrogers of wil je meer informatie? Geen enkel probleem. Neem contact op en wij beantwoorden al je vragen met veel plezier.

Laat een reactie achter